Dieta przy odchudzaniu

dietetyk

Odchudzanie to termin, który zapewne  słyszymy niejeden raz w ciągu dnia. Każdy z nas zna zapewne wiele osób, które aktualnie przechodzą ten proces. Poza tym, wielu z nas również niejeden raz decydowało się na przejście na dietę. Zdrowy, zbilansowany jadłospis może wbrew pozorom wiele zdziałać. To, jak się odżywiamy, wpływa na nasz organizm, samopoczucie i zdrowie.

Aby nasz organizm mógł sprawnie funkcjonować, konieczne jest dostarczanie mu wszystkich składników odżywczych. Odchudzanie się jest właściwą drogą dla osób, które mają problemy (nie tylko zdrowotne) z powodu nadwagi. Zbyt duży wskaźnik BMI często zmusza nas do umówienia się na wizytę u dietetyka. Odpowiednia dieta jest podstawą zdrowego organizmu. Każdy człowiek powinien dbać o to, by jego dieta była bogata w:

  • Witaminy,
  • Białka,
  • Tłuszcze,
  • Węglowodany,
  • Cukry,
  • Inne składniki odżywcze.

W dzisiejszych czasach, możliwe jest ustalenie diety dla każdego z osobna. Z racji tego, iż preferencje żywieniowe są bardzo różne, jadłospisy każdego z nas różnią się od siebie. Dietetycy, którzy zajmują się układaniem diet i udzielaniem porad w zakresie zdrowego odżywiania się, mają odpowiednią wiedzę oraz doświadczenie, które pozwoli na ułożenie zbilansowanej diety dla wszystkich z osobna. Opierają się oni na poniższych kryteriach:

  • Ulubione smaki i potrawy,
  • Nawyki żywieniowe,
  • Tryb życia,
  • Aktywność fizyczna,
  • Stan organizmu,
  • Rezygnacja z pewnej grupy produktów,

Obecnie, wiele osób decyduje się na przejście na wegetarianizm lub weganizm. Jest to rodzaj diety bardzo popularny w naszych czasach. Dieta, która nie zawiera w sobie mięsa ani produktów mlecznych i nabiału, powinna być urozmaicana w produkty – zamienniki. W tym przypadku, dieta ‘wege’ oparta jest przede wszystkim na warzywach i owocach, kaszach, pieczywie oraz na produktach z roślin strączkowych. Bogate w białka mięso i ryby muszą zostać zastąpione produktami, które dostarczą właściwą ilość białek i witamin.

Dieta indywidualna

Najczęściej, indywidualna dieta jest ustalana dla osób cierpiących na różne choroby. Osoby z niską odpornością, diabetycy oraz z problemami z układem kostnym czy krwionośnym, mają inne diety. W przypadku każdego jadłospisu, dietetycy skupiają się na korzyściach dla osoby chorej i eliminują produkty, które mogłyby zaszkodzić.

W przypadku uczuleń, dieta skupia się na produktach niebędących żadnymi pochodnymi od np. orzechów, glutenu, nabiału czy innej grupy produktów spożywczych. Dieta osób uczulonych może zabraniać spożywania wielu potraw. Mimo to, w większości przypadków, należy bezwzględnie jej przestrzegać. Stosując właściwą dietę, dbamy o swoje zdrowie.

Dieta, tak naprawdę oznacza sposób odżywiania się. Błędnie, termin ten kojarzony jest jedynie z rezygnacją z wielu ulubionych potraw i produktów spożywczych. Co prawda, często jesteśmy zmuszeni zrezygnować z wielu produktów dla naszego zdrowia, jednak w diecie zawierają się przede wszystkim przepisy, które odpowiadają naszym preferencjom żywieniowym.

Każdy człowiek powinien mieć w swojej diecie zrównoważoną ilość owoców, warzyw, pieczywa i produktów mącznych oraz najczęściej mięsa i nabiału. Właściwa dieta pozwoli nam dłużej cieszyć się życiem. Poza tym, często rozpoczęcie diety wiąże się z nowymi, zdrowymi nawykami nie tylko żywieniowymi. Osoby odchudzające się włączają w dietę ćwiczenia, siłownię czy basen. Przejście na dietę ma na celu zapewnienie nam zdrowia i lepszego samopoczucia.

Artykuł powstał przy współpracy z dietetykami z Elbląga – trenujmy24.pl